Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

Warning: Undefined property: stdClass::$original in /homepages/15/d174364704/htdocs/clickandbuilds/TobiasLinkLichtdesign/wp-content/plugins/final-tiles-gallery/lib/gallery-class.php on line 719

From a beer garden to a cool shopping experience

The redesign of the OEZ in Munich

The Olympia shopping centre in Munich, owned by ECE Marketplaces GmbH & Co.KG, was refurbished. A new design structure and a new energy-saving and almost maintenance-free artificial lighting concept were created.

INSPIRING LIGHTING CLIMATE

Spacious adaptation areas were created at all entrance areas, which pick up visitors from the respective daylight situation and accompany them into the artificial light. The lighting climate in the mall was designed in the sense of "Human Centric Lighting" and was also deliberately designed to be much more contrasting and diverse than would be implemented in normal interiors, for example. As this is a mall where a shopping experience is to be created, all decorative ceiling elements were equipped with lighting technology so that spacious diffuse light surfaces were created on the ceiling, equipped with sufficient luminous fluxes to simulate the natural sky. These were supplemented with luminaires that produce brilliant directional light and thus imitate the proportion of direct sunlight from nature. All luminaires are equipped with mixable white light from 1,800 K- 6,500 K and are infinitely dimmable. A lighting control system takes over the direction of all artificial light and adapts it to natural daylight in terms of illuminance and colour temperature. The mixture of different types of light ensures that a vitalising and inviting lighting climate is created at all times.

BEER GARDEN ATMOSPHERE FOR CONNOISEURS

Light objects such as a "pergola" that covers a seating area also create tension and analogies to the location. It symbolises the classic Munich beer garden and invites people to relax and enjoy each other's company. In the different areas of the mall, light objects repeatedly attract attention and provide variety. For example, there are "hovering light whirls" or oversized floor luminaires that decorate the air spaces of the high galleries. Light objects such as a "pergola" that covers a seating area also create tension and analogies to the location. It symbolises the classic Munich beer garden and invites people to relax and enjoy each other's company. In the different areas of the mall, light objects repeatedly attract attention and provide variety. For example, there are " suspended light whirls" or oversized floor luminaires that decorate the air spaces of the high galleries.

LUMINAIRE DESIGN DURABLE AND EASY TO MAINTAIN

With regard to sustainability, the lighting designers designed all the surface luminaires in a special luminaire design without exception. This design avoids diffuser foils completely, because they get dirty over time and the quality of light decreases in the long term due to the ageing process. In our case, the light is generated in a joint and distributed over the entire surface via a specially shaped and coated reflector. The light joint is integrated into the reflector architecture in such a way that an observer cannot see into it and therefore cannot be dazzled. As the luminaires have also been installed outdoors, all components are IP-protected. The open area light distribution works so well that only a very slight gradient is perceptible in the light distribution, which was also a desired aspect in the design of the technology. The aim was to create a curved shape that is much more dynamic and exciting than a smooth light surface. The work and initial studies for this luminaire concept began in 2017 and were consistently implemented until completion this year.

Photos: Tom Gundelwein